OM OSS

FRI FRAKT ÖVER 499 KR

4 VANLIGA GRILLTEKNIKER


hero

GASSPISEN - MONDAY, 01 JUNE, 2020

GUIDE

4 VANLIGA GRILLTEKNIKER - HAR DU KOLL PÅ DESSA?

Umgänge med nära och kära, grilldoft och något gott i glasen. Grillkvällarna är magiska. Ofta går själva grillandet på rutin och varierar inte så mycket år från år. Inget fel med det - men det finns så mycket mer att upptäcka! Har du testat teknikerna nedan?image

DIREKT GRILLNING


Detta är den vanligaste formen av grillning och kräver att du som håller i spakarna är med på noterna. Direkt grillning innebär att det som ska grillas placeras direkt över värmekällan. Du som grillar måste vara med på att vända det du grillar så att du får en perfekt grillyta. Ha som riktlinje att du ska kunna grilla klart inom 15-30 minuter med denna teknik. Metoden är för dig som är ute efter en snabb och ”klassisk” grillning med den karaktäristiska grillytan!


INDIREKT GRILLNING


Det du grillar läggs inte direkt över värmekällan utan värmen cirkulerar runtom. Detta ger en långsam effekt och passar råvaror som snabbt kan bli torra. Fördelen är att grillresultatet blir jämnt samtidigt som du får en god grillsmak. Avsätt en halvtimma och uppåt för denna metod. Du behöver inte vara lika aktiv bakom grillen som vid direkt grillning. Glöm inte att locket ska vara på. Njut av ett saftigt resultat utan risk för att bränna maten!

image

image

50/50-METODEN


När mat med olika tillagningstid ska bli klara samtidigt på grillen passar 50/50-metoden bra. Dela upp grillytan i två zoner (direkt- och indirekt grillning). På kolgrillen låter du kolen komma upp i värme och sedan förflyttar du alla briketter till ena sidan. På gasolgrillen tänderna du bara brännarna på ena sidan.


Börja med direkt grillning för att få fram önskvärd grillyta på utsidan innan den indirekta grillningen tar vid och justerar temperaturen på insidan. Planera tiden. När du justerar insidans temperatur på indirekt värme är det läge att grilla eventuella tillbehör på direkt värme. Med denna metod blir allt klart samtidigt och ni kan avnjuta middagen tillsammans!

image

image

REVERSE SEAR


Tekniken syftar till att ge insidan en perfekt temperatur samtidigt som utsidan får den där krispiga grillytan. Starta med indirekt grillning på så låg värme du kan, vilket ofta innebär runt 100 grader. Grilla under lock och ta av det du grillar några grader under din önskade innertemperatur (hur många grader under önskad innertemperaturen skiljer sig något beroende på vad du grillar). Grilltermometer är ett hett tips!


Sedan tar du av locket, låter det du grillat vila minst en kvart och förbereder för direkt grillning. Pensla med smör/olja. Grilla nu hastigt och bryn tills du fått önskad stekyta, samtidigt som insidans måltemperatur kommer uppnås. Både Reverse sear och 50/50-metoden experimenterar alltså med både direkt- och indirekt grillning!

image


VILKEN GRILLTEKNIK PASSAR MATEN DU SKA GRILLA?


Direkt grillning passar bra för skivat kött som grillas några minuter på varje sida för att komma upp kraftigt i temperatur för att sedan vändas.

Den indirekta grillningen passar bra till fisk som är något känsligare att grilla och därför mår bra av en mer långsam effekt. 

50/50-metoden lämpar sig för det allra mesta som läggs på grillen. Grilla hela stekar, revbensspjäll, kyckling, kött och grönsaker till perfektion med denna metod där du kombinerar direkt- och indirekt grillning. 

Reverse sear-metoden är ett populärt sätt att grilla lite tjockare kött på, för dig som exempelvis föredrar medium i mitten och en härlig grillyta på utsidan.