Om oss

Fri frakt

logo

GASGUIDE - ALLT DU BEHÖVER VETA!


GASGUIDE - ALLT DU BEHÖVER VETA!


hero

GASSPISEN - 2020-10-13

guide

SKAFFA GAS HEM!

Vad kul att du vill veta mer om hur du skaffar gas. Kanske har du sett en gasspis och vill kunna installera en hemma? Den här gasguiden kommer hjälpa dig att få svar på dina frågor och funderingar!


GASNÄT


STOCKHOLM

Stockholm Gas är det enda företaget som säljer gas i Stockholms gasnät (stadsnätet). På deras hemsida kan du fylla i din adress och se vilka möjligheter som finns för dig.



TRANSPORT OCH INSTALLATION

Vi hjälper dig att installera din nya gasspis om du väljer att ansluta den till stadsnätet. Vi har egna auktoriserade installatörer i Stockholm och lagerför ett stort sortiment av spisar för stadsgas.


Köper du en gasspis eller gashäll hos oss erbjuder vi ett ytterst förmånligt installationspaket. För 3900 kr ingår hemtransport, uppbärning, avemballering och installation till befintligt uttag. Eventuella tilläggsavgifter tillkommer.



BORTFORSLING

Väljer du installationspaketet ovan tar vi dessutom med din gamla gasspis och skrotar den.



INSTALLATIONSBIDRAG

Du har möjlighet att få ett installationsbidrag på 2000 kr.


Läs mer om villkoren för installationserbjudandet. Gå direkt till formuläret där du ansöker om installationsbidrag:



GÖTEBORG

Om du bor i lägenhet har du möjlighet att teckna ett avtal som Göteborg Energi kallar för Spisgas. Du kan endast teckna spisgasavtalet om du är ansluten till Göteborgs gasnät. Om du är osäker på om du är ansluten till nätet eller vill du kolla upp möjligheterna att ansluta dig kan du ringa Göteborg Energi på 031 - 62 62 62.


Göteborg Energi erbjuder två olika sorters gas för dig som bor i villa: biogas eller naturgas. Både biogas och naturgas tecknas antingen med fast eller rörligt pris.


Du kan också kolla upp möjligheterna till att få gas till din villa eller lägenhet från leverantören E.ON. Läs mer om gas till gasspisar hos E.ON.



MALMÖ

Kontakta certifierade gasleverantörer eller auktoriserade installatörer om vilka möjligheter det finns att få gas på din adress.



HAR DU INTE TILLGÅNG TILL ETT GASNÄT?

Om du inte har tillgång till ett gasnät går det ändå att installera en gasspis. Du behöver i detta fall ansluta gasoltuber. Läs mer om det i guiden som följer.



imageimage


DEL 2 - GASOL

HUR BYGGER JAG MIN GASOLANLÄGGNING?


1. Du tar två flaskor, en i drift och en i reserv. I enbostadshus är det tillåtet med högst P11-storlek och i flerfamiljshus högst 5-litersstorlek (blå). Radhus räknas som enbostadshus.

2. Flaskorna ställs helst utanför huset men får stå inne om man vill, dock inte i källaren.

3. På flaskan sätter man en manometer (ca. SEK 150:-) som man kontrollerar tätheten med varje gång man byter flaska. Detta är en MYCKET billig liv- och brandförsäkring överlägsen alla gasvarnare som förebyggande skydd.

4. Efter manometern sätter man en reducerventil.

5. Efter reducerventilen sätter man en gasolslang. Svenska slangar är märkta med ordet gasol. Slangen skall klara -30° C, vilket utländska slangar inte alltid gör.

6. Slangen skall fästas med slangnippel på rörledningen, som leder till gasapparaten. Rörledningen kan man köpa på rulle och dras helst i ett stycke hela vägen till gasapparaten. Om man måste skarva den, skall skarvarna vara synliga utan hjälp av verktyg. De får inte vara dolda bakom paneler, i väggar eller golvsocklar. De skall ligga fritt i rummet eller i t.ex. köksskåp som man kan öppna. Detta för att lätt kunna hitta eventuella läckor i systemet. Rörledningen får heller inte gjutas in i väggar, golv eller tak. Vill man lägga ledningen i väggar, golv eller tak, skall den ligga i skyddsrör som är ingjutet.

7. Mellan rörledningen och gasapparaten kan man ha slang. Samma krav ställs då på den slangen som i punkt 5. Har man en spis kopplad med slang, skall spisen ha vajer som hindrar att man drar av slangen då spisen dras ut.

8. Gasapparaten skall vara CE-märkt med fyra efterföljande siffror. CE-märkning utan siffror är ofta falsk marknadsföring.

9. Gasapparaten skall vara installerad enligt tillverkarens anvisningar.

OBS! Detta är en generell beskrivning. Kontakta alltid en behörig installatör för din specifika installation.



DEL 3. GASINSTALLATION

FRÅGOR OCH SVAR


HAR SPISEN/HÄLLEN RÄTT DYSOR?

Om spisen/hällen är korrekt beställd för en viss gasblandning (gasol, Stadsgas Sthlm, naturgas) är produkten förberedd för detta och har redan rätt munstycken monterade. Produkten är också märkt med vilken gassort den är tillverkad för. Med varje gasprodukt medföljer också munstycken för annan gasblandning om behov av konvertering uppstår i framtiden.



VILKEN STORLEK ÄR DET PÅ GASANSLUTNINGEN?

För gasspis och gashäll medföljer en slanganslutning/anslutningsnippel och packning som skruvas fast på gasanslutningen baktill på spisen. Därefter trycks en godkänd gasolslang och slangklämma på. Notera att slang och klämma inte medföljer vid leverans. Gasolslang och klämma köps i järnhandeln. Invändig diameter på gasolslangen är 8 mm.



FÅR JAG STÄLLA GASOLFLASKAN INOMHUS?

Man får ha 2 st flaskor på vardera 11 kg inomhus i enfamiljshus, dock inte i källare. I flerfamiljshus är tillåten storlek max 5 kg. Ta alltid kontakt med lokal brandskyddsmyndighet för att säkerställa att din kommun inte ställer särskilda krav på gasolflaskehantering.



KAN JAG STÄLLA GASOLFLASKAN UTOMHUS

Det är vanligt att man ställer 2 st gasolflaskor i ett skyddat och låsbart utrymme utomhus och drar in en kapslad kopparledning in till spisen. Vid stark kyla och längre avstånd mellan gasolflaska och spis krävs isolering av både slang och flaska.



KAN JAG KOPPLA KOPPARLEDNING DIREKT PÅ SPISEN?

Nej. Man måste ha godkänd gasolslang både vid spisen och vid gasolflaskan.



imageimage


VI HJÄLPER DIG!

Vi på Stenlunds Gasspisar har sålt gasspisar i över 50 år och vi delar gärna med oss av vår erfarenhet. Har du någon fråga som rör spisarna eller installationen får du gärna höra av dig på info@gasspisen.se.