Om oss

Fri frakt till tomtgräns

logo

GASSPISENS FLÄKTGUIDE


GASSPISENS FLÄKTGUIDE


hero

GASSPISEN - 2021-02-16

guide

GASSPISENS FLÄKTGUIDE

Att välja ny fläkt till ditt hem är ofta ett beslut baserat på flera parametrar - ditt hems förutsättningar som berättar vilken typ av fläkt som du kan köpa, önskad funktion och effekt men även design! Och som du kanske märkt finns det en uppsjö av varianter och snårig teknisk information att ta in när du börjar läsa in dig på fläktar vilket kan kännas övermäktigt. Därför finns vi här och hjälper dig att ta de första stegen - vi ger dig en övergripande bild av vilka olika fläktar det finns, vilka förutsättningar som finns utifrån olika boendealternativ och några tips kring vad du behöver stämma av innan du väljer en ny fläkt hem - välkommen till Gasspisens Fläktguide!



imageimage


STEG 1

SKAPA DIG EN ÖVERGRIPANDE BILD VILKA FLÄKTAR DET FINNS


Spiskåpa

En spiskåpa är en fläkt som saknar egen motor men regleras efter ett s.k spjäll.


Inbyggnadsfläkt

Denna fläkt är en fläkt med inbyggd motor och oftast förknippad med ett skåp. En inbyggnadsfläkt kräver en egen ventilationskanal för att transportera ut matos.


Spisfläkt

Denna fläkt har en inbyggd motor och kräver en egen ventilationskanal för att transportera ut matos.


Kolfilterfläkt

Denna fläkt har en inbyggd motor tillsammans med ett kolfilter som renar luften innan den släpps tillbaka ut i rummet.


Fläktkåpa för extern motor

Denna fläkt har ingen inbyggd motor utan ska anslutas till en extern motor där man har möjlighet att välja olika motorer t. ex. för montering på tak, vind eller en yttervägg.


Alliancefläkt

Detta är en fläkt med inbyggd motor men byggd att kopplas ihop med ett befintligt ventilationssystem.



imageimage


STEG 2

KARTLÄGG VILKA FÖRUTSÄTTNINGAR DU HAR

När du nu har en övergripande bild av vilka olika fläktar finns det är det dags för nästa steg - att kartlägga vilka förutsättningar du har i ditt boende idag för att installera en ny fläkt. Vad har du för existerande fläkt idag, hur är den monterad, vilka kopplingar finns och hur fungerar den? Har du en fläkt kopplad till en ventilationskanal/ frånluftskanal är det även bra att kartlägga vilka dimensioner du har på detta rör för att senare kunna välja effekt (se avsnittet ”Bra delar att tänka på” för mer djupgående information).



imageLÄGENHET


Bor du i hyreslägenhet eller bostadsrättslägenhet - då har er fastighet sannolikt ett gemensamt system som din fläkt är påkopplad på och dina val behöver göras utifrån den standard som fastigheten kräver.


Exempel på passande fläktar kan vara spiskåpa eller kolfilterfläkt


RADHUS


Bor du i radhus så kan du ha ett eget system precis som en friliggande villa och du kan då välja ny fläkt utifrån ditt befintliga system eller möjlighet att bygga om och välja annan fläkt om möjligheterna finns. Vissa radhus har dock ett system som är gemensamt till viss del och byggt utifrån både spjäll och egen motor vilket kan vara bra att kolla upp innan.


Exempel på passande fläktar kan vara Spisfläkt, Inbyggnadsfläkt eller Alliancefläkt

image

imageVILLA/HUS


Bor du i fristående villa så har du möjlighet att utgå ifrån vad som redan finns på plats eller bygga om och modifiera vilket gör att du sannolikt har fler val, speciellt om du bygger nytt - då har du alla möjligheter att välja exakt vilken fläkt och motor du vill ha.


Exempel på passande fläktar kan vara Spisfläkt, Extern motor eller Inbyggnadsfläkt



BRA DELAR ATT TÄNKA PÅ!


TIPS 1

Fläktar som behöver ansluta till en ventilationskanal/ frånluftskanal har en konstruktion som består av en ventilationsslang som är kopplad till en ventilationskanal/ frånluftskanal. Enligt svensk byggstandard så har denna ventilationskanal/ frånluftskanal en dimension på 125 mm med maxkapacitet på 500 kubik luft. Huruvida du har detta standardmått på din ventilationskanal/ frånluftskanal är bra att veta då det påverkar vilken effekt som din nya fläkt har - köper du en fläkt med större effekt och har standardmått på ventilationskanalen kommer du sannolikt uppleva en utmaning med att den inte fungerar så bra som du har tänkt. Därför är det bra att anpassa fläkten utifrån de förutsättningar du har på plats om du inte bygger om eller nytt


TIPS 2

En bra tanke att ta med dig när du räknar på en önskad effekt av din fläkt är att förstå hur många meter ventilations/ frånluftkanal du har i ditt boende och utifrån det ta ställning till effektbortfall på vägen. För varje meter av ventilationskanal som du har i din bostad så tappar du 7% av effekten längs vägen. Har du även någonstans en böj på ex 90 grader så räknar man generellt ett tapp på 10% - detta är bra att ta med för att räkna ut vilken effekt man faktiskt får ut av sin fläkt.


TIPS 3

När du fortsatt är inne på frågan om effekt är det även bra att fundera lite på hur din planlösning ser ut - har du ett boende med öppen planlösning och öppet mellan kök och vardagsrum kan du ofta ha större kapacitet och effekt då du får hjälp av mer luft runtomkring. Har du däremot ett mer stängt rum, exempelvis kök med stängd dörr - då finns risken att man tömmer luften ganska fort i rummet och då tappar man effekt.


Vi hoppas du fått med dig några första steg på vägen. Nedan finner du några av våra bästsäljande fläktar att inspireras av och har du några vidare frågor om funktion eller vill få ett erbjudande på paket där fläkt ingår - tveka inte att kontakta oss på info@gasspisen.se