Klassisk Kantarellrisotto med Parmesan och Timjan
Ingredienser (4 portioner):
- 200 g färska kantareller (eller trattkantareller)
- 2 msk smör
- 1 gul lök, finhackad
- 2 dl arborioris
- 1 dl vitt vin (kan ersättas med mer buljong)
- 8 dl varm grönsaks- eller kycklingbuljong
- 1 dl riven parmesanost
- 1 msk färsk timjan eller 1 tsk torkad
- Salt och peppar
- Färsk persilja till garnering
Instruktioner:
- Rensa kantarellerna och dela de större svamparna. Smält smör i en stekpanna och fräs svampen tills den släpper vätska och blir gyllene. Lägg åt sidan.
- Smält ytterligare en matsked smör i en stor kastrull och fräs löken tills den är mjuk. Tillsätt riset och fräs under omrörning tills riskornen är genomskinliga i kanterna.
- Häll på vinet och låt det koka in. Tillsätt en slev buljong i taget och rör om tills vätskan kokat in innan du tillsätter mer buljong. Fortsätt så i 15-18 minuter tills riset är krämigt och "al dente."
- Rör ner kantarellerna och parmesanosten i risotton. Smaka av med timjan, salt och peppar.
- Garnera med persilja och servera direkt – risotto är som bäst när den är nygjord och varm!