OM OSS

FRI FRAKT ÖVER 499 KR

KOCKENS TIPSAR - LYCKAS MED KYCKLINGEN!


hero

MATTIAS "FREDAGSKOCKEN" LARSSON - MONDAY, 07 JUNE, 2021

TIPSAR

MATTIAS LARSSON - FREDAGSKOCKEN!

Mattias gick ut kockskolan 1992 och har sedan 12 år tillbaka drivit eget företag. Han har varit verksam på Berns Salonger, Hotell Borgholm och Järnet Matsal. På Villa Söderås arbetade han som kökschef. Mattias halkade in i en rolig värld, där radio och tv blev en del av det nya livet som kock. Han gästade Adam och Gry varje fredag mellan 2007-2012, där han blev mer känd som ”Fredagskocken”. Han har arbetat med Tv4 och det ledde till fler sidouppdrag, vilket gjorde att han inte längre kunde arbeta som traditionell kock, utan fick möjlighet att göra fler ”head-huntade” projekt och tillslut starta sitt eget företag. Idag arbetar Mattias med att utbilda, anordna olika företagsevent och producerar även recept, bilder och rörligt material för mattidningar, matproducenter, tidningar och mat- och vinsajter i deras kanaler. Drivkraften i Mattias arbete är att inspirera, utbilda och ge människor en wow-upplevelse. Sedan 5 år tillbaka driver Mattias en egen matstudio ute på Rådmansö, där han ser till att alla som besöker honom får uppleva just den här wow-känslan! Med plats för 18 personer är det en samlingsplats både i företagssyfte och även privat. Låt Mattias inspirera dig i denna artikel, då han delar med sig om hur du lyckas med kycklingen!


Så, Mattias - Vad tycker du är det bästa med att tillaga kyckling? Vilka fördelar tycker du att kyckling har?

”Oj, nummer ett är såklart att det är väldigt enkelt och gott, samt att kyckling är en oerhört prisvärd produkt. Jag tycker det är synd att man inte värderar eko-kycklingen mer, men den tenderar att kosta 3 gånger så mycket som enkel kyckling, vilket är synd. Det finns en stor fördel i att våga tillaga hel kyckling, det är faktiskt väldigt enkelt och det är väldigt svårt att misslyckas med en hel kyckling, så våga prova det!”


Vilka vanliga misstag upplever du att man gör när man tillagar kyckling?

”Det ena skulle jag säga är att man köper bröstet istället för låret, redan där börjar det. Låret är så mycket saftigare! Det andra är att många ofta översteker kycklingen och den bästa lösningen på det är en digital termometer. Förutsatt att man faktiskt får termometern centrerad och hittar det kallaste området, annars får man inte riktigt korrekt mätning. Det är också väldigt viktigt att man tänker på hur man hanterar kycklingen, eftersom det kan finnas campylobakter på utsidan av kycklingen. Byt därför alltid kniv och skärbräda och lägg aldrig brynt kyckling, där du haft rå kyckling.”imageimage


Vilken är den bäst lämpade kryddan för kyckling, generellt?

”Jag tycker alltid att man ska börja med bara salt och olja, har du en fin kvalitétskyckling så räcker det. Har du en enklare kyckling tycker jag det är roligt att krydda upp kycklingen med spiskummin, chili och rött paprikapulver. Ibland tillsätter jag krossad vitlök och lite färska örter för att få en annan nyans i smaken.”


När du tillagar kyckling, vilka tillagningstekniker föredrar du då?

”När det kommer till helstekt kyckling föredrar jag ugnen, med bara salt och olja, vitlök och örter. Där kan du bryna den snabbt på hög temperatur i pannan, för att sedan ugnsbaka den på så låg temperatur som möjligt. Med en temperatur lägre än 100 grader i ugnen så får den stå länge, men den blir saftig, mör och väldigt jämn i bakningen. Kycklingbröst bryner jag i stekpannan och steker sedan sakta i ugnen likt hel kyckling. Kycklinglårfilé steker jag snabbt i pannan med salt och olja, det är det absolut bästa och min favoritdel på kycklingen. Rekommenderar att man köper mer lårfilé, då man snabbt kan steka på det och det blir väldigt gott och saftigt utan mycket ansträngning.”


Om du får välja, vilka tillbehör eller såser tycker du passar bäst för kyckling?

”Jag gillar feta såser, för kyckling är ett magert kött och kompletteras fint med en fet sås, typ en god majonnässås, som dragonmajo. Klassisk bearnaise gillar jag också, framför allt till kycklingbröstet. Som tillbehör till kyckling med en fet sås hade jag gärna haft många grönsaker och rivit över parmesan. Till kycklinglåret, där är det perfekt med en god sojavinegrätt, råa grönsaker i en sallad och en dressing över.”imageimage


Har du något hemligt knep för att få ut det bästa av kycklingen?

-"Nej, inte mer än rekommendationen att våga krydda! Gör som oss kockar, våga vrida upp allt litegrann, axla upp en nivå när du lagar kycklingen. Exempelvis när du ska salta - salta ordentligt! Eller när du ska hålla en låg temperatur - håll den lägre och ha tålamod! Våga göra era favoriträtter och vrid på lite till."


Vilket matlagningstillbehör klarar du dig inte utan?

"Nummer ett är helt klart vassa knivar. Nummer två är digitaltermometern. Jag brukar säga ”Utan en digitaltermometer är det inte ett riktigt hem”.


Hemsida: http://www.fredagskocken.se

Instagram: https://www.instagram.com/fredagskocken/