Krämig Pumpasoppa med Rostade Pumpafrön och Krutonger
Ingredienser (4 portioner):
- 1 butternutpumpa eller muscatpumpa
- 2 morötter
- 1 stor gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk olivolja
- 1 msk färsk ingefära, riven
- 1 tsk malen spiskummin
- 1 tsk malen koriander
- 1 liter grönsaksbuljong
- 2 dl kokosmjölk (eller grädde för en rikare smak)
- Salt och peppar
- Rostade pumpafrön och färsk persilja som topping
Krutonger:
- 2 skivor dagsgammalt bröd, tärnat
- 1 msk olivolja
- Salt och peppar
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 200°C. Skala pumpan, ta bort frön och skär den i kuber. Skär även morötter i bitar och lägg allt på en bakplåt. Ringla över olivolja, salta och peppra. Rosta i ugnen i ca 25 minuter tills grönsakerna är mjuka och gyllenbruna.
- Under tiden, hacka löken och vitlöken. Hetta upp en kastrull med lite olivolja och fräs lök och vitlök tills de blir mjuka. Tillsätt ingefära, spiskummin och koriander och fräs i någon minut.
- Lägg de rostade grönsakerna i kastrullen, häll på grönsaksbuljongen och låt allt koka ihop i 10 minuter.
- Mixa soppan slät med en stavmixer och häll i kokosmjölken. Smaka av med salt och peppar.
- För krutongerna: hetta upp en stekpanna med olivolja och stek brödtärningarna tills de är krispiga. Krydda med salt och peppar.
- Servera soppan varm, toppad med rostade pumpafrön, persilja och krutonger.