OM OSS

FRI FRAKT ÖVER 499 KR

MÖRNINGSGUIDE


hero

GASSPISEN - MONDAY, 24 AUGUST, 2020

GUIDE

GASSPISENS - MÖRNINGSGUIDE

De faktorer som är avgörande för hur mört ett kött kan bli har faktiskt inte enbart att göra med hur man mörar det och inte heller hur mycket marmorering ett kött har! Mängden bindväv och grundstrukturen i djurets muskler spelar en stor roll. Har du mörat kött någon gång? Vi listar de olika sätten för att möra kött! Läs och bli inspirerad!SÅ, VILKA TYPER AV MÖRNING FINNS DET?

Vi listar tre stycken. Hängmörning, vakuummörning och användningen av en mörningspåse.HÄNGMÖRNING


Som också kan kallas torrmörning. Den här varianten brukar ses som den vanligaste och också klassiska ”riktiga” formen av att möra kött.
Hängmörning innebär att köttet hängs upp på krokar eller placeras på ett galler, för att sedan läggas in i kylskåpet. Ofta använder man en särskild mörningskyl. Under mörningen förlorar köttet sin vätska och det ger hängmörat kött en djup mörkröd ton.

image

image

VAKUUMMÖRNING


Vakuummörning är att man mörar genom att förpacka köttet i en tätt försluten påse. Under vakuummörning förlorar köttet vätska på precis samma sätt som när man hängmörar, men vätskan blir istället kvar i förpackningen och köttet kan ofta få en betydligt ljusare ton. Färgen som köttet får har alltså inget att göra med mörheten, utan blir alltefter hur köttet varit i kontakt med luft eller ej.


MÖRNINGSPÅSE


Att använda mörningspåse ger lite genomsläpp av luft och fungerar så att påsen släpper ut vätska så att köttets fukthalt sjunker ordentligt. Det finns många fördelar med denna metod och det är att den går att göra hemma i sin vanliga kyl. Dock ska man ha koll så att temperaturen inte överstiger 4 grader.

Det kan vara bra att möra ett större stycke kött i påsen. Några exempel på det kan vara entrecote eller ryggbiff. Du behöver sällan preppa köttet du ska möra. Låt fett och annat vara kvar på köttet, för det tar man oftast bort när den torra ytan ska trimmas.

image


DELA GÄRNA MED ER AV ERA BÄSTA MÖRNINGSTIPS PÅ VÅR INSTAGRAM - @GASSPISEN


Det är ovanligt att man mörar enskilda köttstycken, eller biffar, då det ofta blir för mycket svinn när köttet sedan är färdigt. Om du mörar i en mörningspåse så är det viktigt att påsens öppning är fräsch och ren från smuts. En tumregel är att 10 cm in hålls helt ren. Det är viktigt att inte få in smuts i påsen. Vik dubbelt två gånger för att undvika att öppningen blir smutsig.


Om du placerar ditt kött i kylen måste det ligga på en gallerhylla. Det behöver man då köttet måste komma uppå en bit eftersom all fukt som kommer ur köttet ska ha någonstans att ta vägen. Efter att du haft köttet i kylen ska det ligga och vila i ungefär 30 dagar. Det beror såklart helt och hållet på vilket typ av kött det är och hur man själv vill ha köttet. Bäst är att testa sig fram för att se vilken längd som passar bäst. När du sedan ska skiva köttet, kan du spara ytan och använda som buljong.