KNÄCKIG ÄPPELPAJ
Svårighetsgrad: 2/5
Tillagningstid: 45 min
Till 6 personer
INGREDIENSER
5 stora äpplen
2 tsk kanel
4 msk socker
175 g smör
2 dl råsocker
1/2 dl ljus sirap
4 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk flingsalt
STEG 1
Sätt ugnen på 200°C. Börja sedan med att kärna ur äpplena och dela till små fyrkanter. Rör sedan ned socker och kanel och blanda runt. Låt det stå och gotta till sig medan du gör pajdegen.


STEG 2
Smält smöret i en kastrull och rör försiktigt ner råsocker och sirap. Häll ur allting ur kastrullen ner i en större bunke och blanda ner havregrynen, vetemjölet och strö flingsalt över. Blanda runt så att sirapen fördelas jämnt över blandningen.
STEG 3
Smörj en form med lite smör och häll över de saftiga äpplena. Strö sedan havregrynsblandningen över och låt det gärna bli lite klumpar, de blir knäckiga och goda när pajen är färdig.


STEG 4
Ställ in i ugnen och grädda i 30 minuter - den ska bli gyllenbrun och knäckig. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.