SMASKENS MED ERIKA JURESKOG - MORFARS KÖTTBULLAR
Tillsammans med Erika Jureskog har vi fått glädjen att dela hennes fantastiska recept. Nedan kommer ett recept på magiska köttbullar, med en fin historia bakom. Kika in hos Erika på www.jureskog.com för att läsa mer.
ERIKAS ORD:
"Jag hade en fantastisk morfar. När han blev änkling kunde han inget om matlagning. Han gick en matlagningskurs och började laga fantastisk mat. Hos honom har jag många fina matminnen och önskade att jag hade fått fler. Han gick bort när jag var sju år gammal. En av de skatterna han efterlämnade sig var köttbullar som vi fortsatt laga varje gång vi är sugna på köttbullar, om det så är till vardags eller till jul eller påsk. Receptet kommer här."
INGREDIENSER KÖTTBULLAR
500 gram köttfärs
1 dl ströbröd
1 köttbuljongtärning upplöst i 2 dl vatten
1 ägg
1 fint hackad lök fräst i smör
Salta efter smak
INGREDIENSER GRÄDDSÅS
Lite mjöl
3 dl grädde
Kalvbuljong
1 ägg
Salt och peppar efter smak
Colorit eller kinesisk soja
TILLAGA KÖTTBULLARNA
1. Lös upp buljongtärningen i kokande vatten och låt svalna.
2. Stek löken i lite smör och låt svalna.
3. Låt ströbrödet svälla en liten stund i buljongen.
4. Blanda i resten av ingredienserna.
5. Provstek lite av köttfärsen i panna och smaka av om det behövs mer salt.
6. Rulla till köttbullar och stek i massa smör.
GRÄDDSÅS
Pudra lite mjöl i stekpannan direkt efter du stekt klart köttbullarna och häll på grädden och låt koka upp. Smaka av med kalvfond och salt och peppar. Färga såsen med Colorit eller kinesisk soja.
Servera gärna köttbullarna på klassiskt vis med rårörda lingon, pressgurka och potatismos.
FOTO:
CASPER JURESKOG