OM OSS

FRI FRAKT ÖVER 499 KR

RECEPT: MORFARS KÖTTBULLAR


hero

BY ERIKA JURESKOG - WEDNESDAY, 16 SEPTEMBER, 2020

RECEPT

SMASKENS MED ERIKA JURESKOG - MORFARS KÖTTBULLAR

Tillsammans med Erika Jureskog har vi fått glädjen att dela hennes fantastiska recept. Nedan kommer ett recept på magiska köttbullar, med en fin historia bakom. Kika in hos Erika på www.jureskog.com för att läsa mer.



ERIKAS ORD:

"Jag hade en fantastisk morfar. När han blev änkling kunde han inget om matlagning. Han gick en matlagningskurs och började laga fantastisk mat. Hos honom har jag många fina matminnen och önskade att jag hade fått fler. Han gick bort när jag var sju år gammal. En av de skatterna han efterlämnade sig var köttbullar som vi fortsatt laga varje gång vi är sugna på köttbullar, om det så är till vardags eller till jul eller påsk. Receptet kommer här."



INGREDIENSER KÖTTBULLAR

500 gram köttfärs

1 dl ströbröd

1 köttbuljongtärning upplöst i 2 dl vatten

1 ägg

1 fint hackad lök fräst i smör

Salta efter smak


INGREDIENSER GRÄDDSÅS

Lite mjöl

3 dl grädde

Kalvbuljong

1 ägg

Salt och peppar efter smak

Colorit eller kinesisk soja



TILLAGA KÖTTBULLARNA


1. Lös upp buljongtärningen i kokande vatten och låt svalna.

2. Stek löken i lite smör och låt svalna.

3. Låt ströbrödet svälla en liten stund i buljongen.

4. Blanda i resten av ingredienserna.

5. Provstek lite av köttfärsen i panna och smaka av om det behövs mer salt.

6. Rulla till köttbullar och stek i massa smör.

image

image

GRÄDDSÅS


Pudra lite mjöl i stekpannan direkt efter du stekt klart köttbullarna och häll på grädden och låt koka upp. Smaka av med kalvfond och salt och peppar. Färga såsen med Colorit eller kinesisk soja.

Servera gärna köttbullarna på klassiskt vis med rårörda lingon, pressgurka och potatismos.






FOTO:

CASPER JURESKOG