Om oss

Fri frakt

logo

RECEPT: RABARBERDRÖM!


RECEPT: RABARBERDRÖM!


hero

BY TÄVLINGSVINNARE - NATHALIÉ - 2020-09-16

recept

RECEPT FRÅN TÄVLINGSVINNARE NATHALIÉ - RABARBERDRÖM

Svårighetsgrad: 3/5

Tillagningstid: 3h (ink frystid)

Till 4-6 personer



INGREDIENSER


JORDGUBBSPANNACOTTA

2.5 dl vispgrädde

1 gelatinblad, blötlagt i kallt vatten 5 minuter

1 tsk vaniljsocker

0.5 dl strösocker

150 g jordgubbar, mixade slätt



JORDGUBBSGEL

250 g jordgubbar (jag använde frysta)

0.75 dl strösocker (beror lite på hur söta jordgubbarna är)

0.75 tsk gelatinpulver (blomma i 1 msk kallt vatten, smält i micro och rör ned i jordgubbarna)



JORDGUBBSSKUM

1 gelatinblad

125 g jordgubbar, frysta

1,5 msk strösocker

0,5 dl vatten

0,75 dl jordgubbssaft, frånsilad

2 dl vispgrädde



SOUS VIDADE RABARBER

4 späda stjälkar rabarber

0.5 dl råsocker

0.5 dl vitt sött vin

1 vaniljstång



HAVRECRUMBLE MED PISTAGENÖTTER

50 g smör

0,75 dl havregryn

0,75 dl vetemjöl

0.5 dl grovhackade pistagenötter

3 msk rårörsocker

1 nypa flingsalt



JORDGUBBSPANNACOTTAN


Värm upp grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull. Dra av från värmen och rör ned gelatinbladet. Rör ned jordgubbsmixet och häll upp i mindre silikonformar. Ställ i kylen tills de stelnar, sen in i frysen 2 h så de går att ploppa ur. Ploppa ur dem och ställ i kylen tills servering.

image

image

JORDGUBBSGEL


Lägg jordgubbar och socker i en kastrull. Låt koka upp, mixa slät och dra av från plattan. Rör ned gelatinet, sila, häll i en pipflaska och ställ kallt tills servering.


JORDGUBBSSKUM


Koka upp frysta jordgubbar, socker och vatten och låt sjuda ca 20 min utan lock. Sila genom finmaskig sil. Lägg gelatinbladet i kallt vatten, 5 min. Koka upp den frånsilade saften (spara bären till tex kompott eller servera till desserten), lägg ner gelatinbladet och lös upp det. Låt svalna och blanda ner vispgrädden. Häll upp i sifon 0.5 L och ladda med 2 patroner. Skaka och ställ i kylen ca 2 h.

image

image

SOUS VIDADE RABARBER


Sätt cirkulatorn på 75 grader. Skär rabarbern i lika stora bitar, vänd de i råsocker och lägg i en zippåse eller Stasherbag. Häll på vinet och dela vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg ned frön och stång i påsen. Vidda i ca 20-30 minuter beroende på tjocklek på rabarbern. Spara vätskan som är i påsen. Reducera ned den i kastrull och vänd rabarbern i den innan servering.


HAVRECRUMBLE MED PISTAGENÖTTER


Sätt ugnen på 200 grader. Bryn smöret i en kastrull. Rör i havregryn, mjöl, pistagenötter och socker. Smula ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper. Strö över flingsalt. Grädda smulorna mitt i ugnen ca 10 min. Rör om någon gång ­under tiden. Låt smulorna kallna.

image





FOTO/RECEPT

@NATTISMAT



image