OM OSS

FRI FRAKT ÖVER 499 KR

SKÖTSELRÅD GJUTJÄRN


hero

GASSPISEN - THURSDAY, 22 APRIL, 2021

CARE

SKÖTSELRÅD

Gjutjärn är ett gediget material som håller en hel livstid om det sköts rätt. Gjutjärn är ett effektivt material med unika egenskaper. Gjutjärn kan fördela värme bättre än plåt, vilket innebär att det håller värme länge och fördelar den jämt. Vid förvaring av gjutjärnsprodukter utomhus är det viktigt att känna till att salt kan skada järnet vid långvarig utsatthet. Det kan också innebära att vissa utomhusprodukter får kalkavlagringar om de rengörs med vatten som inte är destillerat, detta är dock inget som påverkar produktens användning. I övrigt kan gjutjärnet över tid bli något oxiderat och grått i färgen, men detta kan snabbt piffas upp med diverseprodukter på marknaden eller med hjälp av rengöringsstegen nedan.RENGÖRING AV GJUTJÄRN

1. Tvätta. Vid daglig rengöring av din gjutjärnsprodukt räcker det oftast att bara tvätta med vatten när gjutjärnet har svalnat efter användning. Vid grova matrester kan du långsamt värma upp med lite vatten under ca 3-5 minuter och därefter använda en skrapa för att ta bort envisa rester. Så länge du följer råd med återfettning och inbränning så tål även gjutjärnet någon enstaka tvätt med ett milt rengöringsmedel.


2. Torka. Torka produkten direkt. Antingen några minuter på låg värme på spisen för att sedan torkas av med en ludd fri trasa eller papper. Det är helt normalt att trasan du torkar med får en brunsvart beläggning på sig.


3. Olja in. Gnugga in produkten med ett tunt lager olja avsett för matlagning. Använd en pappersduk och torka in produkten tills du inte längre ser några oljefläckar. För att dina gjutjärnsprodukter ska få ett långt och hälsosamt liv så rekommenderar vi att ni går in på tillverkarnas hemsidor för specifika tips och råd gällande just era produkter.