SKÖTSELRÅD FÖR MUURIKKA!
STEKHÄLL
1. BRÄNN IN DIN STEKHÄLL
Börja med att rengöra din stekhäll genom att tvätta den med varmt vatten. Direkt efteråt ska stekhällen smörjas med fett. Detta gör du genom att hetta upp stekhällen på en gasbrännare, i Muurikkas elgrill eller på glödbädd, därefter stryker du ut stekfett eller matolja tunt och jämt över hela stekhällen. Det är viktigt att det inte kommer för mycket fett på stekhällens botten eftersom fett blir till en ojämn massa när det hopar sig och bränner fast. Stryk ut fettet några gånger och låt det absorberar mellan varven. Fetter kommer mörkna och torka i pannan, åtminstone i mitten. Stekhällen kommer att mörkna och patineras ytterligare ju mer du använder den. Med andra ord, ju mer du använder din stekhäll desto bättre kommer den att bli!
2. RENGÖR DIN STEKHÄLL
Det är lättast att rengöra din häll direkt efter användning. Häll en skvätt vatten på stekhällen, koka upp det och rengör stekhällen med en stekspade och hushållspapper. Torka stekhällen och smörj stekytan lätt med matolja eller osaltat stekfett. När din stekhäll är smutsig eller du vill rengöra den för att få bort en viss smak, då ska du använda koksalt. Bred ut rejält med salt på stekhällen och värm pannan försiktigt i några minuter. Saltet absorberar fettet, fukten och smutsen. Skrapa sedan bort det smutsiga saltet med en stekspade eller annat rengöringsverktyg, häll lite vatten på stekhällen och torka av den. Slutligen behöver du torka och smörja stekhällen ordentligt. Sedan är din Muurikka stekhäll som ny igen.
3. FÖRVARA DIN STEKHÄLL
När din stekhäll ska förvaras under längre tid: Rengör, torka och smörj stekhällen och hetta upp den med stekfett (upphettningen får fukten att avdunsta och fettet skyddar mot rost). Förvara din stekhäll torrt.
4. OM DIN STEKHÄLL ROSTAR
Det är inget problem om din stekhäll har blivit utsatt för fukt under förvaring och blivit rostig. Då gnider du in hällen med stålull eller en grillborste samt rengör och fettbehandlar enligt bruksanvisningen för att ta stekhällen i bruk. Sedan är stekhällen i gott skick igen.