OM OSS

FRI FRAKT ÖVER 499 KR

UTEKÖKSGUIDEN


hero

GASSPISEN - THURSDAY, 15 APRIL, 2021

GUIDE

TIDEN ÄR HÄR!

Äntligen är det dags att börja förbereda för utomhussäsongens matlagning! Kanske siktar du på några utvalda kvällar tillsammans med favorit-kolgrillen eller så har du ställt in dig på att denna sommar ska spenderas utomhus, lagandes mat till alla nära och kära? Oavsett vilken omfattning du planerat för din sommarmatlagning har vi på Gasspisen alla delar du behöver - en riktigt bra grill eller flera varianter till ditt utekök och bjuder därför här på en guide till hur du skapar just ditt utomhuskök!


När du börjar planera ditt utomhuskök finns det några delar och frågor som är bra att börja utgå ifrån:image

BEHOV


Hur ser ditt behov och intresse ut? Vill du kunna laga mat på många olika sätt såsom exempelvis grilla på både kol och gas? Eller kunna baka pizza samt laga mat på en Muurika? Det finns många spännande delar och komponenter att använda i sin matlagning så se till att du täcker dina behov och intressen.


PLACERING


Eftersom ekad chardonnay och oekad chardonnay har helt olika karaktär har Riedel tagit fram två olika glas för att förhöja respektive vin. Oekad chardonnay från Chablis gör sig bäst i ett glas med en liten öppning, som styr vinet till tungans främre del. Det gör att fruktsötman träder fram och vinet får en rundare smak med mindre syra. Ekfatslagrad chardonnay bör istället avnjutas i ett glas med stor kupa och vid öppning. Formen gör att vinet får mer luft, vilket i sin tur förstärker vinets arom och generösa ekfatstoner.


Vart vill du laga maten när du är utomhus? Är det viktigt att kunna ha tillgång till rinnande vatten och/eller el i ditt utekök? Det kan ju vara oerhört skönt och praktiskt att kunna stå och vispa grädden till jordgubbarna ute i stället för att behöva gå in i köket.

image


BESTÄM INNAN

Vill du gärna ha nära till huset och köket eller tvärtom - helt avskilt från huset? Spelar det någon roll om du har tak över huvudet eller föredrar du öppen himmel? Föredrar du det öppna klimatet är det bra att tänka på att ha något att täcka över utekökets yta med när du inte använder det - även om köket är designat med hållbara material så är det bra att skydda köket och på så sätt få det att hålla längre. Att tänka igenom placeringen i god tid innan ger dig bra förutsättningar att få det precis som du vill ha det!


När du nu har en plan är det dags att börja kika på det roliga - alla delar och matlagningsverktyg som du ska fylla ditt utekök med. Är du ute efter den färdiga lösningen finns det kompletta utekök med diskho, ugn och stekplattor eller så hör du till den händiga typen som gärna vill bygga själv och sedan addera delar som en stekhäll eller ett eldfat. Nedan finner du förslag och tips kring olika lösningar - hoppas vi kan inspirera dig!image

FÄRDIGA UTEKÖK


Den allra enklaste lösningen för ett utekök är antagligen att köpa en färdig och komplett modul. Då behöver du bara se till att ha den perfekta platsen att placera köket på, vilka funktioner du helst vill ha och vilka material du föredrar. De flesta av våra färdiga utekök har rostfritt stål som bas, och det finns fasta kök samt utekök på hjul som ger en lite större frihetskänsla.


BYGG MED MODULER


Uteköksmoduler kan byggas ihop efter ditt behov, du kan bygga med fasta eller portabla moduler. Här behöver du i princip bara ha bestämt placering av köket utefter kökets tillgångar. Du kanske vill bygga ett kök med fokus på förberedning av mat, med skärbrädor, knivställ och diskho med kran. Eller ett kök med fokus på tillagning med grill, stekhäll eller induktionshäll, eller kanske en kombination med flera. Det finns modulkök med lådor för förvaring av bestick och andra tillbehör, eller moduler som fokuserar på avlastningsyta.. Fördelen med moduler är att det finns många olika som kan täcka just dina behov och de byggs enkelt och snabbt ihop utan vidare ansträngning.

image


TIPS!

Det positiva med att bygga med moduler är att du inte behöver känna dig fast utan våga blanda moduler bland de varumärken du är intresserad av. Ditt drömkök kanske består av en gasolgrill från Boretti med ett snyggt sidobord från Big Green Egg och ett BGE i nest/bord och därefter Muurikkas stekhäll, bara fantasin sätter gränser!image

BYGG EGET/BYGG IN


Hör du till den händiga typen kanske du drömmer mest om att få bygga ett eget kök, och även här finns det många olika val och taktiker att utgå ifrån. Dels finns det grillar som är färdiga för inbyggnad/integrering eller så kan du bygga hyllor och avlastningsytor runt om din gasol/kolgrill. Fundera över vilka behov ni har och se till att skapa en tydlig plan.