OM OSS

FRI FRAKT ÖVER 499 KR

WOKA OCH FLAMBERA MED GASSPIS


hero

GASSPISEN - MONDAY, 01 JUNE, 2020

GUIDE

GASSPISENS OTROLIGA BREDD - WOKA OCH FLAMBERA

Att variera sig i köket är en utmaning. Chanserna ökar om din spis är allround och klarar många matlagningstekniker - vilket gasspisen gör. Med gasspisen behöver du tänka på vilka kastruller och pannor du använder, utan alla fungerar. Du har dessutom möjlighet att woka och flambera, vilket gör att en mängd recept plötsligt blir möjliga att laga hemma.image

BÄST PÅ GASSPIS


Wokpannan har sluttande kanter och en liten rund botten, perfekt utformad för gasspisens låga. Det finns också pannor med platt botten för induktionsplattor, men en rund botten är att föredra. Gasspisens låga omsluter, och värmer upp, pannans botten och sidor. De höga sidorna hjälper dig att hålla maten i pannan när du håller maten i rörelse. Wokpannans utformning gör att råvarorna faller naturligt mot botten, där pannan är som hetast och där lågan träffar som mest intensivt.


SNABB TILLAGNING


En av fördelarna med att woka är att det går väldigt snabbt! Hacka och skär upp ingredienserna i förväg, i fina bitar och strimlor. Håll sedan maten i ständig rörelse. Fyll inte upp riktigt hela wokpannan utan dela hellre upp det i omgångar. Då blir det enklare att hålla koll på när det är klart och ska du servera middagsgäster kan de njuta av en rykande färsk portion. När du är klar med wokningen tillsätter du såser och soja. Toppa med färska örter och resultatet blir precis som på restaurang.

image

image

NYTTIG OCH ROLIG MAT


Maten behöver bara en liten mängd fett vilket gör den nyttig. Många upplever dessutom att det är väldigt kul att woka. Det händer saker hela tiden. Däremot behöver du inte vara aktiv under en lång stund - allt är över på några minuter! Perfekt för vardagsmatlagningen.


VAD INNEBÄR FLAMBERING?


Du har säkert sett det på TV och på lyxiga restauranger. I korta drag går flamberingen ut på att kocken häller sprit över maten och sedan ”bränner bort” den skarpa smaken av alkoholen och behåller den mjuka och runda smaken. Tänd på med hjälp av gasspisens låga. Alkoholen försvinner men smakerna finns kvar och intensifieras i det du väljer att flambera.

image

image

VAD UPPNÅS?


Flamberingens visuella effekt ska inte underskattas - det är en maffig syn. Starkspritens doft sprider sig behagligt i rummet. Som vi varit inne på påverkas även smaken i och med att dryckens aromer koncentreras i maten/efterrätten vilket höjer smakupplevelsen. Det är vanligt att flambera kött och skaldjur. Mat flamberas ofta i cognac, whiskey eller calvados medan efterrätter flamberas med någon sötare sprit, exempelvis cointreau eller rom.