Vanliga frågor

Att köpa saker man inte är expert på kan vara vanskligt. Här försöker vi lista de vanligaste frågorna för att hjälpa dig i ditt köp och förklara vad som kan vara bra att tänka på innan ditt köp. Med över 50 års erfarenhet i branschen är vi säkra på att vi kan hjälpa dig! Känner du att du fortfarande har frågor som är obesvarade är du alltid välkommen att höra av dig till oss på 08-755 95 90 eller info@gasspisen.se

 

Vad är en gasspis?

En gasspis är en spis som skapar värme genom att förbränna gasbränsle. Kockar har alltid föredragit användning av gasspisar för ökad prestation och enkel användning.

Fördelarna är många:

Ingen begränsning av typ av panna, kastrull eller gryta som kan användas, lätt att se om lågan är för hög eller för låg och man kan anpassa den efter kärlets storlek och efter kokningsprocessen. Plattorna består av två borttagningsbara delar. Spisens nederdel gjuten i aluminium bildar grunden, medan spiskåpan i mässing är den övre delen. Båda kan lätt avlägsnas för att rengöra hällen. Enkla tips och råd om underhåll finns i bruksanvisningen som medföljer varje spis. Grytunderläggen i emaljerat järn är särskilt hållbara. De kan användas för vanliga köksredskap som kastruller, stekpannor och gjutjärnsgrytor, liksom för särskilda tillbehör (räfflade och släta grillplattor och wok-ringar). Även dessa kan lyftas av.

VÅRA SPISAR
 
 
 
VÅRA SPISAR
 
 
 
 

Vilka storlekar finns det?

Spisarna är normalt i storlek från 60cm bred till 150cm. Är det något speciellt mått du är ute efter så hjälper vi dig hitta just den som passar ditt kök. Genom att välja önskad storlek nedan kan du se vårt utbud av spisar i den storlek du önskar.

Våra gasspisar finns i följande storlekar:

 • Medium (60–70 cm)
 • Large (80–100 cm)
 • XL (110+ cm)
 •  
   
   
   
   
   
   

  Utformning?

  Våra exklusiva gasspisar är i mångt och mycket unika. De byggs först när beställningen är lagd. I vår butik på Sunnanängsvägen 5 i Enebyberg guidar vi dig fram till just ditt exemplar. Vi visar färger, former och funktioner och dina tillval gör att du får exakt den gasspis du vill ha.

  VÅRA SPISAR
  VÅRA SPISAR

  Laga mat på gasspis

  Lågan, ljudet, doften… kort och gott, den äkta känslan. Den är det främsta skälet till att proffskockar föredrar gaslåga. Självklart finns det även praktiska skäl. Snabbheten, hettan och den sekundsnabba regleringen till exempel. Möjligheten att woka och flambera. Och den fantastiska stekyta som bara eld och järn i samarbete kan skapa. Men som alla proffsverktyg kräver gasspisen lite handlag.

  HÄR KOMMER NÅGRA TIPS:

  • - Håll dina gasbrännare rena och torra så att de ger full effekt. Lågan ska vara blå, aldrig gul.
  • - Torka av fukt från dina råvaror så att de blir stekta med fin yta, inte kokta.
  • - Se upp med den allra högsta värmen när du använder kokkärl med känslig beläggning.
  • - Välj brännare efter kokkärlets storlek så att du inte bränner utsida och handtag.
  • - Woka inte på en så stor brännare att all värme träffar sidorna istället för botten.
   

  Leverantörer

  På gasspisen.se erbjuder vi ett sort urval av produkter från de bästa leverantörerna. Här hittar du ett axplock av de leverantörer vi använder oss av.

   

  Kan jag få gas? (Stockholm)

  Prata med din fastighetsägare och fråga om det finns möjlighet att ansluta till en gasledning i ditt hus eller hör av dig på kundservice@stockholmgas.se.

   

  Installationspriser

  Läs mer om våra priser för installation här.

  VÅRA SPISAR

  Auktoriserade gas­installatörer

  När du ska installera ny gasutrustning är det väldigt viktigt att du kontaktar en auktoriserad gasinstallatör, så att arbetet utförs på ett säkert och korrekt sätt. Vi har arbetar uteslutande med auktoriserande installatörer.

  Gasinstallation

  Har spisen/hällen rätt dysor?

  Om spisen/hällen är korrekt beställd för en viss gasblandning (gasol, stadsgas Sthlm, naturgas) är produkten förberedd för detta och har redan rätta munstycken monterade. Produkten är också märkt med vilken gassort den är tillverkad för. Med varje gasprodukt medföljer också munstycken för annan gasblandning om behov av konvertering uppstår i framtiden.

  Vilken storlek är det på gasanslutningen ?

  För gasspis och gashäll medföljer en slanganslutning / anslutningsnippel och packning som skruvas fast på gasanslutningen baktill på spisen. Därefter trycks en godkänd gasolslang och slangklämma på – obs att slang och klämma ej medföljer vid leverans. Gasolslang och klämma köps i järnhandeln. Invändig diameter på gasolslangen är 8 mm.

  Får jag ställa gasolflaskan inomhus ?

  Man får ha 2 st flaskor på vardera 11 kg inomhus i enfamiljshus, dock inte i källare. I flerfamiljshus är tillåten storlek max 5 kg. Ta alltid kontakt med lokal brandskyddsmyndighet för att säkerställa att din kommun inte ställer särskilda krav på gasolflaskehantering.

  Kan jag ställa gasolflaskan utomhus ?

  Det är vanligt att man ställer 2 st gasolflaskor i ett skyddat och låsbart utrymme utomhus och drar in en kapslad kopparledning in till spisen.Vid stark kyla och längre avstånd mellan gasolflaska och spis krävs isolering av både slang och flaska.

  Kan jag koppla kopparledning direkt på spisen ?

  Nej. Man måste ha godkänd gasolslang både vid spisen och vid gasolflaskan.

  Hur bygger jag min gasolanläggning?

  1. Du tar två flaskor, en i drift och en i reserv. I enbostadshus är det tillåtet med högst P11-storlek, i flerfamiljshus högst 5-litersstorlek (blå). Radhus räknas som enbostadshus.

  2. Flaskorna ställs helst utanför huset, men får stå inne om man vill, dock inte i källaren.

  3. På flaskan sätter man en manometer, (ca. SEK 150:-) som man kontrollerar tätheten med varje gång man byter flaska. Detta är en MYCKET billig liv- och brandförsäkring, överlägsen alla gasvarnare som förebyggande skydd.

  4. Efter manometern sätter man en reducerventil.

  5. Efter reducerventilen sätter man en gasolslang. Svenska slangar är märkta med ordet gasol. Slangen skall klara –30° C, vilket utländska slangar inte alltid gör.

  6. Slangen skall fästas med slangnippel på rörledningen, som leder till gasapparaten. Rörledningen kan man köpa på rulle och dras helst i ett stycke hela vägen till gasapparaten. Om man måste skarva den, skall skarvarna vara synliga utan hjälp av verktyg. De får inte vara dolda bakom paneler, i väggar eller golvsocklar. De skall ligga fritt i rummet eller i t.ex. köksskåp som man kan öppna. Detta för att lätt kunna hitta eventuella läckor i systemet. Rörledningen får heller inte gjutas in i väggar, golv eller tak. Vill man lägga ledningen i väggar, golv eller tak, skall den ligga i skyddsrör som är ingjutet.

  7. Mellan rörledningen och gasapparaten kan man ha slang. Samma krav ställs då på den slangen som i punkt 5. Har man en spis kopplad med slang, skall spisen ha vajer som hindrar att man drar av slangen då spisen dras ut.

  8. Gasapparaten skall vara CE-märkt med fyra efterföljande siffror. CE-märkning utansiffror är ofta falsk marknadsföring.

  9. Gasapparaten skall vara installerad enligt tillverkarens anvisningar.

  OBS! Detta är en generell beskrivning. Kontakta alltid en behörig installatör för din specifika installation.

   
   

  Elinstallation

  Hur stor säkring behöver jag?

  Det kan variera från produkt till produkt. Hör av er till oss om de som ni är intresserade av så hjälper vi er med den informationen!

  Kan jag koppla in spisen / ugnen på 3-fas ?

  Spisen / inbyggnadsugnen har 230 volt elementspänning och levereras alltid utan elsladd. Behörig elektriker måste ansluta en elsladd på kopplingsplinten bak på spisen. Där sitter ett elschema som visar hur man kan koppla 1-fas+N+J, 2-fas+N+J eller 3-fas+N+J, beroende på hur stor totaleffekten är.

  Kan jag ansluta spisen / ugnen med stickkontakt ?

  Elektrikern kan montera en perilexkontakt för 16 amp, men håller i regel hög energiklass.

  Hur stor är elförbrukningen?

  Det kan variera från produkt till produkt. Hör av er till oss om de som ni är intresserade av så hjälper vi er med den informationen!

   
   
   
   
   

  Showroom

  Välkommen att besöka Sveriges största utställning av gas och induktionsspisar.
  I vårt showroom finns några av våra exklusiva spisar.
  Där får du även hjälp av vår kunniga personal när du ska välja ut vilken spis som passar just er.
  Vi har ett showroom i Danderyd och ett mindre på Lidingö.
  ÖPPETTIDER: Danderyd Mån-Fre 10:00 - 19:00. Lör 10:00 - 17:00. Sön - 11:00 - 17:00.

   

  Här finns vi

   

  Elon Danderyd

  Sunnanängsvägen 5
  182 46 Danderyd

  08-755 95 90
  info@gasspisen.se
  Elon Södermalm

  Folkungagatan 69
  116 22 Stockholm

  08-642 87 24
  sodermalm@elon.se
  Elon Lidingö

  Södra Kungsvägen 64
  181 32 Lidingö

  08-12 21 59 00
  lidingo@elon.se

  Elon Arninge

  Saluvägen 2
  187 66 Täby

  08-756 50 17
  arninge@elon.se